Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids

Haal zoveel mogelijk diploma's

24 november 2020

Het is niet eenvoudig om als puber je toekomst uit te stippelen. Scholen uit het middelbaar beroepsonderwijs willen je graag een handje helpen om de juiste weg in te slaan.

Op 19 en 20 november waren voorlichters van Techniek College Rotterdam, ROC Zadkine, MBO Rijnland, Dutch Healthtech Academy, ROC Midden Nederland, Hout- en Meubilerings College, Scheepvaart- en Transport College en SPB Waddinxveen te gast op het vmbo.

De mogelijkheden voor vmbo-leerlingen om straks een prima boterham te verdienen zijn er genoeg. ,,Maar dan moet je doorleren op het mbo. Dan ligt er een wereld voor je open”. Dat stelden Frank van Duist (TCR) en Ramon Looije (SPB). Looije: ,,Wie zich wil bekwamen in het vak van tegelzetter wordt over een paar jaar door de klant met een taxi opgehaald. Vakmensen moet je met een lantaarntje zoeken.”

Looije trekt daarvoor alle registers open. In Waddinxveen wordt aan de Kanaaldijk de splinternieuwe bouwacademie Gouwe en Rijnstreek opgetrokken voor timmerlieden, metselaars en tegelzetters. Een fors aantal leslokalen en werkruimten staan jonge werklieden binnenkort tot hun beschikking. ,,Wie zich aanmeldt kan rekenen op uitstekende begeleiding, plaatsing bij een erkend bedrijf en een salaris volgens de cao bouw. Daarnaast kunnen leerlingen rekenen op een baan, gereedschap, lesmateriaal en korting op het schoolgeld. Bij goed functioneren wordt nog eens een bonus van 500 euro geschonken”, aldus Looije wervend.

TCR-voorlichter Frank van Duist sprak over 'toekomstmakers'. ,,Bij techniek kan je altijd doorleren. Daar komt geen eind aan. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Ik adviseer iedereen om zoveel mogelijk diploma's te halen. Dat kan in kleine stapjes. Je hoeft heus geen jaren in de studieboeken te duiken. Je zou een BOL-opleiding kunnen vervolgen met BBL. Dan komen kennis én uitvoering tot hun recht. Wie dat doet kan zich als specialist ontplooien op mbo-niveau 3 en eventueel na afronding van mbo-niveau 4 als leidinggevende de taken delegeren. Middenkader is immers ook nodig.”

Koken in het schoolrestaurant

Sport, horeca, gezondheid, automotive en transport stonden eveneens volop in de schijnwerpers. Dat geeft aan hoeveel kansen jongeren kunnen grijpen tijdens hun zoektocht naar de ideale baan.

Namens het Horeca College, onderdeel van Zadkine, gaf Marco Hugens aan hoe de opleiding voor koks en bedienend personeel er uitziet in Rotterdam. ,,Horeca is beleving. Je kan jezelf op verschillende niveaus ontwikkelen. Bij koken gaat het van basisopleiding (niveau 2) tot leidinggevende in de keuken (niveau 4). We beschikken over twee moderne schoolrestaurants en ontvangen honderden gasten om de producten te laten proeven. Afhankelijk van je opleiding kook of serveer je onder begeleiding van een professional. Zo leer je hoe je de gast optimaal ten dienst kan staan.”

Hugens gaf toe enigszins verbaasd te zijn over de toeloop van studenten. ,,De horeca krijgt immers flinke klappen door de coronacrisis. Blijkbaar kijken jongeren verder vooruit, want voor de basisopleiding meldden zich 150 leerlingen. Het college telt in totaal bijna 700 studenten.”
Zij kunnen zich uitleven met gerechten bereiden en keukenvoorraad beheren. Ook worden bezoeken afgelegd aan groothandel Hanos en Schmidt Zeevis.

Marco van der Schilt kwam met een heel ander verhaal. De animo voor een baan in de gezondheidstechniek neemt toe. Het Dutch Healthtech College in Utrecht zet daarvoor de deuren wijd open. Dit mbo ziet vooral tandtechniek er de laatste jaren uitspringen. Maar ook opleidingen voor opticien, audicien, orthopedisch technicus, oogheelkundig assistent en schoenhersteller winnen terrein. ,,Het gaat om medische hulpmiddelen en diensten die de kwaliteit van leven verbeteren. Gezondheidstechniek heeft de toekomst. Wel zijn er voor deze harde techniek met een menselijke kant rekenwerk en kennis van anatomie belangrijke onderdelen. Een profiel met wiskunde is daarom gewenst.”

Diverse opleidingen bieden mogelijkheden om door te leren op hbo-niveau. ,,Wie graag voor patiënten werkt, maar ze liever niet ontmoet kan toch vaktechnisch een grote bijdrage leveren aan het welzijn van betrokkene”, aldus Van der Schilt.

Foto's: Dutch Healthtech College, Zadkine Horeca College, TCR en SPB.

Terug naar overzicht