Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids

De sterke Lekdijk

18 september 2020

Veldwerk aardrijkskunde H5 De Sterke Lekdijk ism het Hoogheemraad Stichtse Rijnlanden.

Vrijdagochtend 16 september verzamelden de aardrijkskundeleerlingen van HAVO 5 zich ietwat verkleumd bij het kruispunt waar de Graaf Florisweg IV samenkomt met de Lekdijk. Bij dit punt ligt een wiel en dus een mooie plek voor een veldwerk. Hetgeen dat tijdens de les is besproken, zagen de leerlingen nu terug in het landschap.

De klas werd in tweeën gesplitst. Het programma bestond uit twee delen die beide groepen om de beurt zouden afwerken.

De eerste groep hield zich bezig met een carrousel waarbij zij op vier verschillende punten vragen beantwoordden over het ontstaan van het wiel, de werkzaamheden van het dijkleger van het Hoogheemraadschap en de grondsoort rondom het wiel.

Groep 2 volgde een onderwijsleergesprek over hoe de Lekdijk tussen Schoonhoven en Amerongen in de toekomst sterk blijft (de Sterke Lekdijk). Op verzoek van het Hoogheemraadschap kregen de leerlingen afsluitend een korte ontwerpopdracht. De leerlingen maakten een tekening van de toekomstige dijk gebaseerd op de oplossingen voor het dreigende rivierwater. Ook moesten zij rekening houden met belanghebbenden. Zo’n opdracht, met iets teveel vrijheid en complexiteit, leidt vaak tot hilariteit, en de leerlingen vermaakten zich kostelijk met de potloden. Echter, het resultaat was zeker niet slecht, en er werd geleerd.

De aardrijkskundesectie wil het hoogheemraadschap bedanken voor de bijdrage aan het veldwerk en de goede online gastles, wellicht een primeur, van de communicatieafdeling.

Terug naar overzicht