Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids
Zermelo

Profielweek: Oriënteren op de toekomst

8 november 2020

Succesvolle profielweek

Tweedeklassers keken de afgelopen dagen hun ogen uit bij hun toekomstige profielvakken. Ze gingen in groepjes twee lesuren op bezoek bij PIE, BWI, Z&W en E&O. Deze kennismaking moet hun uiteindelijke keuze vergemakkelijken.

Informatie over de opleiding ging gepaard met activiteiten die de docenten hadden bedacht om leerlingen meer over hun vak te laten ontdekken. Bij Zorg & Welzijn hadden de docenten Sharon de Boef, Hiske van der Zweep en Marieke Baas vaardigheden voor ouderenzorg, hygiëne, lichte medische handelingen en snijtechniek in de keuken in petto. Zaken die ook zonder interesse in specialisatie bij zorg en welzijn nuttig zijn voor een ieder, meent Sharon de Boef. ,,Het zijn basishandelingen die regelmatig voorkomen in huishoudens en instellingen. Zo leer je ook een verstuikte voet behandelen of verband aanleggen na een valpartij. Ook letten we goed op het gedrag van leerlingen, want klantvriendelijkheid is in de dienstensector een groot pluspunt.”

Bij Produceren, Installeren en Energie (PIE) werd een 'drietrapsraket' in stelling gebracht om in korte tijd een lampje met voet, buis en blauw licht tot stand te brengen. Je kon er aan kaartje aan bevestigen. Pie-ranja heette dit project. Voor het eindresultaat waren diverse handelingen in drie lokalen nodig. Voor de fabricage van de voet draaide het om aftekenen met een hoogtekrasmaat, centreren, boren, verzinken en vijlen. Docent Ron Okhuyzen en instructeur Huibert-Jan Eskes verleenden bijstand. Vierdeklassers werden ingezet om de tweedeklassers te instrueren. Het buigen van de buis gebeurde in het installatietechnieklokaal onder toeziend oog van docent Manuel den Hartog. In het elektrolokaal werd het lampje geactiveerd met elektriciteitdraadjes en kwam de soldeerbout op tafel. ,,Een leuk klusje”, aldus docent Ahmet Celik. ,,Alle onderdelen van PIE kwamen aan bod.”

De geest van Leonardo Da Vinci waarde rond in het BWI-lokaal waar leerlingen een brug opbouwden, die de beroemde uitvinder zes eeuwen geleden fabriceerde voor het Italiaanse leger. Met losse stukken hout werd in korte tijd een oversteek gebouwd, die sterk genoeg was om er overheen te klauteren. Dat lieten de tweedeklassers zich uiteraard niet tweemaal zeggen. Ze wiebelden en waggelden steeds naar de overzijde. Voor docent Frank Berman en instructeur Sjaak Ouwerkerk een bewijs dat je met weinig materiaal iets ingenieus in elkaar kan zetten. ,,Haal je een plank weg, dan stort het gehele bouwwerk in elkaar. Dat is meteen de les: elke schakel telt mee. Dat is ook de basis voor goede samenwerking.”

Docent Caroline Krull toonde de jongeren de magie van ontwerpen in het Designlab. Voor het uitsnijden van vormen zou ze graag over een professionele lasersnijder willen beschikken. Dat zou deze activiteit ten goede komen. ,,Ze zijn in staat om talloze materialen te bewerken zoals hout, kunststof, papier, glas en acryl. Caroline heeft inmiddels een cursus lasersnijden succesvol afgerond. Bouwen, Wonen & Interieur mag zich verheugen in een grote interesse.

Bij E&O (Economie & Ondernemen) konden tweedeklassers zich uitleven met etaleren, inpakken, kassa werkzaamheden en het oplossen van een rekenopdracht. Voor de tweedeklassers was het al vroeg Pasen. Een volle, kleurrijke etalage mag er voor de buitenwacht fraai uitzien; het gaat erom dat producten opvallen en de 'klant' aanzetten tot aankoop. Daarom is minimalisering juist succesvol, stelde docent Dennis van der Hoeven tegen de leerlingen. Hij vond dat de jongeren niettemin creatief met de opdracht om waren gegaan en de opdracht goed hadden gelezen. Machteld Zijdel was eveneens tevreden over de handelingen van de tweedeklassers, die zich met kassa werkzaamheden bezig hielden. ,,Het ging er mij om dat iedereen zich klantvriendelijk gedroeg. Je bent als medewerker immers het visitekaartje van de zaak. Bovendien bereik je veel meer met een glimlach dan met een nors gezicht.”

Terug naar overzicht