Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids
Zermelo

Mbo-scholen lichten derdeklassers voor

17 november 2021

'Branche wil onze studenten graag hebben'

Diverse vertegenwoordigers en voorlichters van mbo-scholen en roc's waren dinsdag 16 november te gast op het Schoonhovens College om derdeklassers te interesseren voor hun opleidingen. Tijdens gastlessen boden zij hun gehoor een scala van mogelijkheden aan.

Voor deze gelegenheid namen ook leerlingen van het Gemini College uit Lekkerkerk plaats in Schoonhovense schoolbanken. Hoewel de jongeren pas in 2023 hun vmbo-diploma kunnen bemachtigen, is een blik op de nabije toekomst heel nuttig. Ze moeten immers reeds in een vroeg stadium een keuze maken en kunnen met hun inmiddels gekozen profiel wellicht aansluiting vinden bij hun favoriete vervolgstudie. Met een mbo-2,3 of mbo-4 diploma tel je mee in het bedrijfsleven. ,,En daarvoor zal je eerst de nodige arbeid moeten verrichten”, gaf Frank van Duist van het Techniek College Rotterdam (TCR) aan. ,,Leren, werken en studeren vergt inspanning en discipline.” Hij sprak in dit verband over 'toekomstmakers', die hun kansen kunnen benutten. ,,De keuze is reuze. Het TCR beschikt over 220 opleidingen, die via BOL of BBL kunnen worden gevolgd. In het ene geval gaat het vooral om denkwerk en theorie en het andere geval is vooral de praktijk de leerschool en ontvang je salaris van je werkgever. Het arbeidscontract lonkt. Gezien het aantal vacatures kan menigeen straks zijn slag slaan.”

Hoewel de horecabranche het door de coronamaatregelen flink voor z'n kiezen krijgt, zijn er ruim voldoende werkplekken bij hotels, restaurants en cafés. Dat stelde docent Marco Hugens van ROC Zadkine. Hij riep derdeklassers op om een kijkje te nemen in Rotterdam. ,,De horeca-afdeling telt 19 verschillende opleidingen en biedt voor elk wat wils. Je kan gerust een dag meelopen om dat met eigen ogen te zien. Dan weet je ook meteen wat er niet bij jou past.”

De leerlingen konden aan de hand van QR-codes een filmpje scannen van de opleiding en het leven op school. Deze digitale presentatie viel in de smaak bij de derdeklassers. Het reusachtige pand van het ROC Zadkine aan het Benthemplein biedt dagelijks plaats aan 4000 leerlingen. Naast opleidingen in de keuken, bediening en ontvangst zijn ook functies in het management haalbaar. ,,Het gaat tegenwoordig steeds meer om de optimale beleving. Daarom zijn er tal van nieuwe ontwikkelingen in gang gezet en ligt – wat stageplekken betreft – de wereld voor je open. We hebben zelfs een stageplek op Curaçao.”

Motorvoertuigentechniek aan het MBO Rijnland in Gouda mag zich verheugen in een groeiende belangstelling. Voor leerlingen is een enorme oefenwerkplaats met maar liefst 19 hefbruggen gecreëerd. Docent Marco Hogendoorn loopt over van enthousiasme. Hij zou zijn opleiding als monteur zelfs over willen doen. ,,Ik begon op de land- en tuinbouwschool, raakte in de ban van autotechniek op het Crabeth College en eindigde op het hbo. Het sleutelen aan auto's ruilde ik in voor een baan als docent. Ik ben overigens niet de enige. Meer studenten grijpen de kans aan om een baan in het onderwijs te bemachtigen.” Volgens Hogendoorn wil de autobranche de studenten van MBO Rijnland graag hebben. ,,Blijkbaar doen we het goed. Onderlegde vakmensen zijn ons visitekaartje.”

De opleiding is kleinschalig en wordt afgezonderd van de andere opleidingen gegeven in Gouda. ,,Je werkt in duo's aan de opdracht. Als die samenwerking niet naar wens verloopt, stellen we andere teams samen. In de regel gebeurt dat niet zo vaak. We letten goed op wat er op de werkvloer gebeurt. De gereedschapskar is bij aanvang gevuld en na afloop is dat eveneens het geval. Wie de schroevendraaier kwijt is, zoekt net zo lang tot het gereedschap weer gevonden is. Enne..uiteraard even benzine snuiven als je binnenkomt. Die geur hoort bij het vak van monteur”, lachte Hogendoorn.

Wie aan Schoonhoven denkt, denkt aan zilver. Daarom is de Vakschool al jaren een begrip in Nederland. De Vakschool is opgenomen in het arsenaal van opleidingen van ROC Zadkine en hoopt leerlingen van het vmbo aan te trekken voor een mbo-vervolg als goudsmid, zilversmid, juwelier of uurwerkmaker. Nauwere samenwerking is aanstaande. Daarom togen manager Laurens van Rens en zijn opvolger Monica Leuring naar de Vlisterweg om derdeklassers te informeren over de creatieve mogelijkheden. ,,Het gaat om voltijds opleidingen van drie of vier jaar, die kunnen worden aangevuld met cursussen en trainingen. Het was een tijdje lastig om het vakmanschap te kunnen etaleren in de praktijk, maar met name voor uurwerktechniek is de markt flink opgeknapt. Verschillende trajecten om het gewenste doel te bereiken zijn mogelijk. Als edelsmid leer je niet alleen diverse technische facetten, maar vergaar je ook kennis over edelstenen. Zelfs bezoeken aan mijnbouwondernemingen of horlogemakers behoren tot ons educatieve programma. De Vakschool heeft internationaal aanzien en dat zie je jaarlijks terug in de aanmeldingen”, aldus Van Rens en Leuring.

Die pet past ons allemaal. Hoewel de politie met een imagoprobleem worstelt, zijn er nog voldoende jongeren die een baan bij de handhavers ambiëren. In het gymnastieklokaal werden zij uitgedaagd voor een conditietest(je). Agent Jan-Kees van de Lustgraaf van het politiekorps Krimpenerwaard ging als eerste in draf langs diverse hindernissen om een tijd neer te zetten. Daarna mochten leerlingen onder begeleiding van agent Marjolijn Horsten langs de diverse onderdelen. Wesley en Sanne willen beiden later een stoer uniform aantrekken en deden onder luide aanmoedigingen van hun klasgenoten hun uiterste best om de tijd van Jan-Kees te evenaren. Kortom; een levendige les.

*Deelnemers voorlichtingsmiddag:
MBO Rijnland, Hout en Meubilerings College (HMC), SPB Waddinxveen, Scheepvaart, Transport en Logistiek (STC), ROC Zadkine, MBO Sport en Bewegen, Techniek College Rotterdam (TCR)


Tekst: Pieter van der Laan

Foto's: John Wijntjes

Terug naar overzicht