Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids

Jeremy (B1K) straks 'buddy' van klasgenoten

8 juni 2021

Jeremy uit B1K is misschien wel de jongste leermeester van Nederland. De 13-jarige leerling van het Schoonhovens College wordt door een docententeam opgeleid om zijn klasgenoten volgend schooljaar als 'buddy' bij te staan bij het bouwen van een gemotoriseerde skelter: Buster.

Hij sleutelt graag aan fietsen en motoren. Jeremy is een geboren handyman. Geef hem een kist vol onderdelen en accessoires en de enthousiaste brugklasser is uren zoet met monteren. Deze middag is Jeremy met de docenten Aage van der Vet (natuurkunde) en Marit Kleijn (techniek) bezig om Buster op te tuigen. Jeremy gebruikt daarvoor een inbussleutel en zijn gezonde verstand. ,,Dat lukt wel. Ik heb al eerder gezien hoe Buster in elkaar werd gezet. Thuis heb ik een quad. Daarmee ben ik vaak in de weer.”

Jeremy moet secuur bouwtekeningen lezen om de juiste moertjes en schroefjes te selecteren. Dat vergt concentratie en inzicht. Want uitvinder Infento maakt het je niet makkelijk bij dit uitdagende educatieve project. ,,Het is feitelijk een gigantische meccanodoos”, zegt docent Marit Kleijn. ,,We zijn heel blij met deze twee door de stichting Vrienden van het Schoonhovens College geschonken sets. Leerlingen kunnen zich uitleven. Je kan er werkelijk alles mee maken.”

Jeremy wordt straks de vraagbaak voor lwoo-leerlingen, die in de tweede klas voor het vak techniek kiezen. Om hen op weg te helpen kunnen ze alvast 'proeven' aan hun toekomstige vakken. ,,Voor techniek hebben we daarom dit bouwpakket geselecteerd”, zegt Marit Kleijn. ,,Het gaat niet alleen om ontdekken van vaardigheden, maar ook om samenwerking te stimuleren. Je moet namelijk in groepjes de wielen, het frame en de pedalen in elkaar zetten. Daarna komt de elektromotor er bij. Zo werk je samen naar het eindresultaat. Daarom zijn we nu aan het uitvinden hoeveel tijd alles in beslag neemt. Het is beslist een verrijking van onze oefenstof.”

Tekst: Pieter van der Laan

Foto: John Wijntjes

Terug naar overzicht