Goudsmeden behoort in het volgende schooljaar tot de keuzevakken van de vierdeklassers op de Vlisterweg (als er genoeg animo is). De Vakschool Schoonhoven is bereid een groep van minimaal tien en maximaal twintig leerlingen 4 uur per week de kneepjes van het vormgeven, smeden, zagen, vijlen, monteren, solderen en gieten te leren.
Monica Leuring, opleidingsmanager op de Vakschool, hield op 15 maart een enthousiast betoog over edelmetaal in de aula van het vmbo aan de Vlisterweg. ,,De Vakschool is uniek in Nederland. Voor jongeren die graag techniek en creativiteit willen combineren biedt de opleiding volop mogelijkheden. Uiteindelijk kun je met een mbo3- of mbo4-diploma met edelmetaal aan de slag als goudsmid of als goudsmid én ondernemer. Wij willen je daar graag bij helpen.”
Bij dit keuzevak draait het om het leren van basisvaardigheden. Volgens Monica Leuring krijg je er vanzelf plezier in. ,,Een sieraad maken geeft veel voldoening. Ik ben al jong met het virus besmet. Mijn vader was klokkenmaker, maar ik vond goud- en zilversmeden veel interessanter. Ik was destijds leerling op de Vakschool, had daarna een juwelierszaak in Alphen en ben nu manager cursus & training. Mijn werkbank is nog steeds mijn favoriete plek in huis om geconcentreerd een sieraad te maken.”
Aan de hand van een filmpje, dat eerder op het televisieprogramma 'Klokhuis' verscheen, werd getoond hoe het proces van goudsmeden eruit ziet op de Vakschool en welke handelingen aan bod komen voordat een sieraad helemaal gereed is. Enige voorzichtigheid is daarbij geboden. Voor het smelten van goud worden gasbranders gebruikt die een temperatuur van ruim 1.000 graden kunnen produceren. Mbo-leerlingen mogen in het afrondende jaar dure edelstenen als diamanten, smaragd, robijn of saffier op een sieraad monteren.
Vanaf volgend schooljaar kunnen vmbo-leerlingen op de Vlisterweg alvast een kijkje in deze interessante keuken nemen!