Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids
Zermelo

Beroepenvoorlichting: Voor elk wat wils

Beroepenvoorlichting: Voor elk wat wils

Het was een drukte van belang op de beroepenvoorlichtingsavond in het Schoonhovens College aan de Albert Plesmanstraat.

Bovenbouw leerlingen van zowel de locatie Vlisterweg als de locatie Albert Plesman en leerlingen van het het Gemini College uit Lekkerkerk kwamen donderdag 24 november met hun ouders een kijkje nemen bij talloze mbo-opleidingen.

Decanen Micha Magnée (Schoonhovens College) en Linda Timmer (Gemini College) waren zeer te spreken over de grote opkomst en de het forse aantal deelnemers aan de voorlichtingsbijeenkomst.

Leerlingen konden kiezen uit het bijwonen van drie sessies van een half uur, die tussen half zeven en half negen plaats vonden in diverse lokalen. Daarnaast was er een sfeervolle 'snuffelmarkt' in en rond de aula, waar vertegenwoordigers van regionale opleidingscentra hun aanbod in de kraampjes toelichtten. 'Voor elk wat wils' was zeker van toepassing. De meeste opleidingen werden aangeboden aan jongeren die zich in de bouw of techniek met hun diploma op zak verder willen ontwikkelen naar mbo-niveau 2 en 3. Niettemin lagen ook aantrekkelijke opleidingen voor dierverzorging, hovenier, verpleging, medisch assistent, optiek, sport en bewegen, haarverzorging, schoonheidsspecialist, horeca, mode, administratie en handel in het verschiet.

Wie wil doorleren in de techniek wacht een goudgerande toekomst. Vooral specialisten op mbo-4 niveau kunnen zich uitleven.” Dat stelde Paul Siermann, docent mechatronica van het ROC Midden-Nederland, in aanwezigheid van ruim veertig jongeren, ouders en belangstellenden. ,,Ze rollen de rode loper uit voor technisch geschoolde jongeren. Ik heb meegemaakt dat leerlingen van het Techniek College direct na hun laatste examen door een wachtende werkgever werden gecontracteerd. Ze konden de volgende dag bij hem beginnen. Het zegt veel over de dun gezaaide techneuten die de BV Nederland op gang moeten houden.”

Kansrijk
Bouwondernemingen snakken naar timmerlieden, metselaars en tegelzetters. In dienst bij het SPB Gouwe & Rijnstreek of Bouwmensen Utrecht ligt er een uiterst kansrijk parcours voor jongeren klaar. Ze worden opgeleid door vakmensen uit het bedrijfsleven en gaan aan de slag bij aannemers uit hun eigen regio. Een vaste baan wordt gegarandeerd. Ramon Looije, directeur van de splinternieuwe Bouwacademie Groene Hart in Waddinxveen en verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op het SPB hield een heldere presentatie voor de vmbo-leerlingen en hun ouders. Zijn opleidingscentrum beschikt over ervaren instructeurs, de nieuwste apparatuur en dito gereedschap en veiligheidsmateriaal. ,,We hebben werkelijk alles in huis.”

De voorlichting van het Techniek College Rotterdam (TCR) was interessant. Leerlingen die zich op deze mbo-school aanmelden kunnen bij een aantal opleidingen gebruik maken van een bijzondere afspraak tussen het TCR en het Schoonhovens College; zij kunnen bij een BBL opleiding hun theoretische schooldag volgen op het Schoonhovens College en hoeven dus niet naar Rotterdam af te reizen. Gezien de grote groep leerlingen van zowel het Schoonhovens College als het Gemini College was hier duidelijk interesse voor.

Uiteindelijk hebben honderden leerlingen met hun ouders bijeenkomsten van 54 voorlichters gevolgd. Kortom; we kunnen terugkijken op een zeer geslaagde beroepenvoorlichtingsavond!

Tekst: Pieter van der Laan
Foto: Stephan Tellier

Terug naar overzicht