Zoeken
ELO
Magister
Aura
School gids
Zermelo
19 maart 2024

V4 naar Tsjechië

Op zondag 17 maart vertrokken 22 leerlingen uit VWO 4 met biologie in hun pakket naar Tsjechië. Een week lang hebben ze daar meegedaan met de tweede helft van de uitwisseling met twee scholen uit Kadaň en Karlovy Vary (de Tsjechische leerlingen waren in november bij ons op bezoek). Hoewel de leerlingen verdeeld zaten over de twee scholen, met twee verschillende programma’s, was er veel overlap wat betreft de activiteiten.

Zo hebben alle leerlingen de natuur beleefd in het Ertsgebergte, cultuur gesnoven in Praag, sightseeing gedaan in hun eigen stad en historische highlights bezocht, zoals het getto/concentratiekamp Theresienstadt. Daarnaast hebben de leerlingen ondervonden hoe het dagelijks leven er in een Tsjechisch (gast)gezin uitziet. In de meeste opzichten niet veel anders dan hier, en in alle gevallen gastvrij, maar uiteraard met een andere taal (er werd vooral Engels gesproken, en her en der wat Duits), ander eten, en soms ook andere mores. Aan de ene kant voelt Tsjechië westers, aan de andere kant is het toch nét even wat anders dan de gebaande paden dichter bij huis.
De biologische component kwam heel duidelijk naar voren tijdens het veldwerk aan het water: de twee steden liggen aan dezelfde rivier (de Eger), waarin en waaraan het leven is onderzocht, om dit vervolgens te kunnen vergelijken. Op precies
dezelfde dag zijn in Nederland de thuisblijvende leerlingen ook aan de slag gegaan in ‘onze’ rivier (de Vlist), die in november ook al door alle leerlingen was onderworpen aan biologisch onderzoek. Het verwerken van de resultaten is in volle gang; uiteindelijk worden de bevindingen door enkele leerlingen gepresenteerd op de GLOBE-conferentie in Wageningen op 7 juni.

Terug naar overzicht